Történetünk

A Ganz Ifjúsági Műhelyt 1984-ben Balázs Lajos nyugdíjazott villamosmérnök hozta létre a Ganz és az egyes számú szövetkezet elnökének támogatásával. A műhely célja a lézengő és unatkozó gyerekeknek, akik érdeklődtek a modellezés vagy az elektronika iránt, tartalmas ugyanakkor jó kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget is nyújtson. A kezdeményezés olyannyira sikeres volt, hogy egyre több gyerek kezdett járni, majd felfigyelt ránk az Óbudai önkormányzat.

1990-ben a Ganz Műveket felvásárolta az Ansaldo és így megszakadt a Ganzzal való együttműködés. Az Ansaldó még eprt is indított az Egyesület ellen, de elvesztette és minket arra kértek, hogy védjük meg a GANZ nevet az utókor számára.

1997-ben a műhely egyesült a Békásmegyeri Lakótelep Amatőr Számítástechnikai Klubjával. 1999-ben felfigyeltek ránk a kanadaiak és a ’99 karácsonyi ünnepélyünkre ellátogatott hozzánk a Kanada Szövetségi Állam hazánkba akkreditált nagykövete. És ez a látogatás olyannyira jól sikerült, hogy egy év múlva újra ellátogatott hozzánk. Kanada anyagi segítsége révén tudtuk felújítani akkoriba a gép parkunkat és még sok mást is.

2004-ben felgyújtották a műhelyt. Mind a két helyiséget.Pont ebben az évben lett volna a GIM 20. évfordulója. Sok féle történet kering a tűz esetről, Lajos bácsi mesélt a történtekről:

Volt egy 40 éves úriember aki le akart volna járni, de nem engedtem, mert a műhely fiataloknak szól. Erre a kedves úriember két molotov koktéllal felgyújtotta a helyiségeket.

Az anyagi kárt 22 millió forintra becsülték, de az eszmei kár, 20 év munkája felbescsülhetetlen. Sok olyan modell és tervrajz égett el ami csak nekünk volt meg, nekünk volt megrajzolva.De a tagok körében a megdöbbenés hamar elhatározásba fordult: „ Történjék bármi, mi újjáépítjük a műhelyt!”. Az Önkormányzat akkor is hatalmas segítséget nyújtott nekünk. Állta a helyiségek felújításának költségét, anyagi támogatást nyújtott nekünk az újrakezdéshez, és így alig egy év alatt újra megnyitottuk a Ganz Ifjúsági Műhely ajtaját, visszatért az élet.

2011-ig folyamatosan működött a műhely, egészen Lajos bácsi megbetegedéséig. Harcát a betegség ellen 2012. augusztus 30-án sajnos elvesztette, de élete 82 éve alatt egy hihetetlen életművet hagyott hátra.

A műhely vezetését Kövesdy Csaba vette át, és ezzel a Lajos bácsi életműve fennmarad egészen addig, míg a gyerekek szeretnének barkácsolni.

2017-ben, a tűzeset óta először újra két helyiséggel rendelkezünk. Azóta második műhelyünk ad teret folyamatosan bővülő modern méréstechnikai és automatikus gyártótechnológiai eszközeinknek.

Szeretnénk megemlékezni arról, hogy Balázs Lajos nélkül nem jöhetett volna létre se a régi, se az új műhely. Az ő szeretete, megértése a gyerekek iránt határtalan volt, végtelen energiákat szabadított fel a gyerek részére, hogy minél többet tudjon tanítani nekik. Évtizedeket szánt arra, hogy segítse a "Ganzosokat", mindezt anélkül, hogy bármilyen juttatást kapott volna. Van egy buta közmondás, hogy mindenki pótolható. De ez nem igaz, mert Lajos bácsit nem lehet. Életműve előtt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának 2013-ban létrehozott legmagasabb civil díja, a Balázs Lajos Óbudai Civil Díj tiszteleg.

An unhandled exception has occurred. See browser dev tools for details. Reload 🗙