Éjellátó - NECPVS

Az volt a célunk hogy készítsünk egy olcsó, de jó, DIY éjjellátó távcsövet, készüléket. Az eszközt 3D nyomtatva próbáljuk megépíteni, mindezt úgy hogy katonai sisakra legyen szerelhető.

A NECPVS rendszer egy digitális éjjellátó, amely egy RunCam Night Eagle 3-ra támaszkodik, amely egy infravörös fényre érzékeny DIY drónkamera. Ez azt jelenti, hogy egy digitális, nagyjából második generációs éjjellátó technikáról van szó. (Magyarországon jogszabály rendelkezik a 3. generációs és azon felüli éjjellátó készülékek polgári kereskedelemben történő tilalmáról és tiltott továbbá ezen eszközök birtoklása polgári személyek számára, ugyanis ezek haditechnikánal minősülnek. Harmadik generáció alatti technika viszont nincsen szabályozva, tehát jelen esetben "jók vagyunk!") Az éjjellátó projekt célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan készüléket, ami egyszerre olcsó és minőségi, azaz használható legyen infravető nélkül is tisztán a sötétben, miközben viszonylag olcsó alkatrészekből épüljön fel.

Ennek az oka az, hogy ez a készülék a Northern Eagles Company airsoft csapatnak készült, így az alap kikötés az, hogy airsoft játékra alkalmas legyen, miközben a csapat tagjai számára nyitott legyen anyagilag a lehetőség az eszközt saját egyéni felszerelésükben rendszeresíteni. Egy ilyen eszköz csapatszintű elterjedése ugyanis komoly harcászati előnyhöz juttatja a csapatot az éjszakai környezetben.


2023.12.01, 09:17

Nagy küzéd után, de minden része kész a projektek!

Végül a projekt végítélete és a leszűrt tapasztalataink:

A prototípus elkészülte után a tesztek kimutatták, hogy, habár komoly sötétségben (főleg zárt térben) szükség van infravetőre, kültéren, különösképpen teliholdkor, de akár borús időben is, az infravető használata elhanyaholható; a kamera látása több, mint kielégítő! Az infrahasználat elhanyagolása azért fontos, mert amennyiben az ellenfél is rendelkezik NVG-vel, az infravető fénye elárulhatja a használót, ezért azt lehetőleg csak a legszükségesebb esetekben kéne használni.

Történt már harcteszt is, ahol az eszköz kiválóan megfelelt, teliholdas környezetben minden "világított" a NECPVS-en keresztül. Navigációra kifejezetten alkalmas volt, továbbá irányzásra is, ugyanis egy mezei "olcsó" kolimátor (red dot irányzék) fénye nem vakította el, vagy zavart bele a kontrasztarányokba.

Az ellenfél felderítése viszont egy másik téma volt. Mivel a kép fekete-fehér, ezért nagyon oda kell figyelni az alakok azonosítására. A tesztkör során a NECPVS kiegészült egy FLIR Scout TK hőkamerával, afféle aszimmetrikus binokulár konfiguráció keretében. Ebből kifolyólag a célazonosításnál/célfelderítésnél a hőkamera volt előtérben, ugyanis az ellenfél a holdfényben úszó tereptárgyak árnyékában aa NECPVS számára nehezen volt észlelhető, ám homogénebb fénykörnyezetben (pl. nyílt terepen, vagy alacsonyabb árnyékkontrasztot képező intenzitású holdfényben) ez sem jelent problémát az eddigi tesztek alapján. A kolimátoros irányzás a tág látószögnek köszönhetően gyors és pontos volt, nem kellett fürkészni a képen az irányzékot.


2023.11.14, 12:00

Sikerült a kamerát eltörni. Próbáltuk úrjaforrasztani a sérült elemeket, de nem sikerült. Meg se moccant.

Szerencsére sikerült Aliexpressen találni, ugyan kicsit drágán, egy digitális kijelzőt ami helyettesítő tudhat lenni.

A kamera beérkezése közben pedig a ház dizájn-iterációja is jól haladt.


2023.10.23, 12:00

A sikeres elektronikai próba után jött akérdés, hogy mibe építsük be? Magor talált a  neten egy hasonló DIY eszközhöz háraz, végül ennek a 3D modelle lett átszabva saját igényekre. Mindenhol domobrú felületet Sketchupba egy élmény volt újraalkotni,d e végül sikerült, és így 3d-nyomtatható lett a produktum.


2023.09.05, 03:25

Az első és egyben kiindulási pontunk az volt, hogy olcsón lehet kapni éjjellátó kamerát. Ehhez ha tudunk csatlakoztatni egy kijelzőt, akkor az elektronikai része készen is van. Szerencsére a kamera kimenete analóg videó kimenet. Turkáltunk kicsit a raktárban és találtunk egy kazettás kamerát. Ez szerencse, hiszen ezeknek az ún. viewfindere egy picike analóg kijelző, egy CRT. Kicsit nyomozva hogy melyik vezeték a táp és a videó kimenet, gyorsan össze is tudtuk őket csatlakoztatni:


An unhandled exception has occurred. See browser dev tools for details. Reload 🗙